lauantai 18. huhtikuuta 2009

Harakka (pica pica)

Harakan levinneisyysalue kattaa koko Eurooppan. Suomessa harakka pesii koko maassa. Pesimäkantamme suuruus on n. 180 000 paria.

Harakka on yleensä paikkalintu tai tarkemmin sanoen paikkamuuttaja. Loka–marraskuussa osa nuorista linnuista vaeltelee joitakin kymmeniä, harvoin satoja kilometrejä talvehtimaan.

Alun perin harakka on ollut rantatiheikköjen asukas, mutta on siirtynyt pesimään myös asumusten liepeille puutarhoihin, pihoille sekä metsänreunoihin. Talvella harakan voi tavata kaatopaikoilla, tunkioilla ja lintulaudoilla.
Monet harakkaemot ovat oppineet tarkastamaan roskakoreja, ja asukkaiden harmiksi ne aamuvarhain heittelevät roskapönttöjen sisällön pihalle. (!!)Samon kuin varikset ja naakat, ovat harakatkin oppineet tunnistamaan ja hyödyntämään pikaruokien värikkäät paperiroskat, joita ihmiset heittävät teiden varsille ja pysäköintipaikoille. Harakka syö myös kissan ruokaa ja koiran raksuja.

Meidän pihalla harakka tallentui "valvovaan kameraan" tänä aamuna verekseltään. Nyt kun syyllinen on tiedossa, on ongelmakin helpompi poistaa. Tämän löydöksen ansiosta tulee varmasti koiranruoan kulutus myös pienenemään huomattavasti, koska todennäköistä on, että sama tekijä on syyllistynyt myös ruokavarkauksiin.

Niih...kuuluiko se myös sinne alakertaan Mörkö?!!

Ei kommentteja: